Dry Needling

Dry Needling is een intramusculaire behandeling die wordt uitgevoerd door fysiotherapeuten. Het maakt gebruik van dunne acupunctuurnaalden om verhardingen/triggerpoints in spieren effectief te ontspannen. Het wordt vaak toegepast bij langdurige spierklachten, zoals hoofdpijn, lage rugklachten, RSI, nekproblemen en een tenniselleboog.

Vergelijking met Acupunctuur

Hoewel Dry Needling en acupunctuur gelijke naalden gebruiken, verschillen ze in aanpak. Acupunctuur richt zich op een energetisch concept, terwijl Dry Needling een fysiologisch en biochemisch mechanisch concept hanteert. Dry Needling werkt vaak met één naald voor een korte behandeltijd per spier.

Toepassing van Dry Needling

Dry Needling is geschikt voor langdurige spierklachten met myofasciale triggerpoints, die niet alleen lokale drukpijn veroorzaken maar ook elders in het lichaam. Niet alle patiënten met spierproblemen zijn geschikt voor deze behandeling, zoals bij zwangerschap, naaldangst, of acute blessures.

Ervaring tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling voel je doorgaans weinig van het inbrengen van het naaldje, maar de aanspanning van de spier kan pijnlijk zijn, gevolgd door een direct merkbaar positief effect zoals verbeterde spierbeweeglijkheid of afname van pijn.

Effecten na de behandeling

Na de behandeling kunnen behandelde spieren vermoeid aanvoelen en spierpijn veroorzaken, maar deze effecten verdwijnen meestal binnen een dag. Soms ervaren patiënten vermoeidheid of een diepe slaap na de behandeling. De intensiteit van de behandeling wordt vaak geleidelijk opgebouwd om de reactie van de patiënt te evalueren.